2021. február 25., csütörtök

Pak Choi mag,magok 25 mag - Jelenlegi ára: 250 Ft

Pak Choi magok. 25 darab 250 forint.
A késő téli, kora tavaszi időszakban zöldségigényünket kielégítő kínai kel megnevezés általában két, közeli rokonságban levő káposztafélét takar: a napa-káposztát és a pak choi-t.
A keletről jött rokon
A kínai kel őshazája Kelet-Ázsia. Termesztésével több, mint hatezer éve foglalkoznak Kínában. Gondosan óvott vetőmagját egy újkőkori település romjai között találták meg. Európában először a francia konyha vette használatba a XVIII. században, majd onnan terjedt tovább. Hazai ismertsége emelkedőben van.
A kínai kel Koreában is igen népszerű. Savanyításával készítik a kimcsi nevű, savanyú káposztához hasonló sós ételt. A belső, puhább leveleket nyersen fogyasztják húsok köreteként; a külső vastagabb leveleket pedig levesbe főzik.
Táplálkozástani hatás
A kínai kel remek A- és C-vitamin-forrás. Az ásványi anyagok közül kiemelkedő a kálium-, kalcium-, foszfor- és vastartalma. Élelmi rosttartalma magas, tisztítja az emésztőrendszert, serkenti az emésztést. Könnyű emészthetősége, magas folsav- és bétakarotin-tartalma miatt jól beilleszthető lábadozók, kismamák és gyermekek étrendjébe.
Sokat tartalmaz a bizonyos rákfajták elleni küzdelemben bizonyítottan sikeres indolvegyületek közül.
A kínai kel háromszor olyan gazdag fehérjében, mint a fejes káposzta, fehérjetartalma ráadásul könnyebben is emészthető.
Összefoglalásképpen elmondhatjuk, hogy bár sokféle időjárásban érzi jól magát, a kínai kel termesztésére legkedvezőbb az ősz eleje, tehát a másodvetés.
Július-augusztusban palántázzuk, vagy július végén vessük a helyére. A fejeket szeptember végétől szedhetjük. Szakaszos vetéssel a betakarítás az első fagyos éjszakák idejéig elhúzódhat.
A saláta, a sárgarépa és a spenót szomszédságában szépen fejlődik. Ne tegyük földieper és hagyma közelébe.
Vetés, illetve palántázás előtt lazítsuk fel a talajt. Sekély gyökerezése miatt fejlődéséhez a bőséges, könnyen felvehető tápanyag mellett az egyenletes vízellátásról is gondoskodnunk kell. A kínai kel az egyik leginkább vízigényes növényünk.

Jelenlegi ára: 250 Ft
Az aukció vége: 2021-02-25 17:48 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Beliebte Posts